[Hucalar]
Tatar tele häm mädäniyäte | Buşkön - 23.07.2019

VEDENHALTIJAN KAMPA - SU ANASI

Abdulla Tukayn saturunoelmaKirjan hinta on 25 € + postituskulut.

Tilata voi osoitteesta: contact@yabalak.com tai
Fazile Nasretdin, GSM 040-747 5054; Pykälistöntie 24, 04430 Järvenpää.

Vedenhaltijan kampa – Su anası

Vedenhaltijan kampa – Su anası on satu, jonka lähes kaikki tataarinkieliset tuntevat, asuivatpa missä päin maailmaa tahansa. Nyt tämä Abdulla Tukayn saturunoelma on ilmestynyt kaksikielisenä kuvakirjana, ensimmäistä kertaa Suomessa. Tataarinkielisen tekstin rinnalla kulkee kirjailija Tuula Korolaisen tekemä runomuotoinen suomennos. Kuvituksen on tehnyt taiteilija Marja Neuvonen ja taiton kuvittaja-graafikko Marjo Nygård. Kirjan mukana on cd, jolta sadun voi kuunnella kummallakin kielellä; lukijoina ovat Tuula Korolainen ja Cemile Nisametdin.

Sadun alussa on kuuma kesäpäivä ja poika lähtee lammelle uimaan. Retkellään hän kohtaa oudon olennon ja joutuu sekä kiusaukseen että hurjaan seikkailuun. Vedenhaltija lumoaa kauneudellaan ja kultaisella kammallaan niin, että äidin opetukset unohtuvat: ” Hiivin hiljaa ja varoen lähemmäs: jokin kirkas lankuilla hohti. / Kultakampa! Halusin saada sen ja harppasin aarretta kohti. / Hetken epäröin, taakseni katsahdin: ”Ei kai minua näe kukaan…” / Sitten äkkiä juoksuun säntäsin – kultakamman nappasin mukaan!”

Abdulla Tukay (1886-1913) on tataarien kansallisrunoilija, joka ehti lyhyen elämänsä aikana kirjoittaa runojen lisäksi mm. satuja, tarinoita ja aforismeja. Lisäksi hän toimi kääntäjänä ja yhteiskuntakriittisenä toimittajana. Häntä pidetään nykytataarin kielen ja kirjallisuuden perustajana. Monista hänen runoistaan on tullut tataarien keskuudessa klassikkoja, maalaispojan kertomukseen perustuva Su anası on yksi tunnetuimmista.

Tataarit on yleisnimitys monille turkinsukuisille kansoille. Suomessa on noin 800 hengen tataarinkielinen, islaminuskoinen vähemmistö, lähinnä pääkaupunkiseudulla. Suomen tataarit puhuvat useimmiten suomea tai ruotsia, mutta ovat pyrkineet säilyttämään oman kielensä ja kulttuurinsa.

Yli sata vuotta jatkunut yhteiselo muiden suomalaisten rinnalla on synnyttänyt myös uudenlaista kulttuuria. Vedenhaltijan kampa rakentaa siltaa kansanrunoudesta ja perinteisestä kirjallisuudesta nyky-Suomessa asuvan tataarilapsen maailmaan. Kirjan on kustantanut Yabalak grp, ja sen ovat toimittaneet Fazile Nasretdin ja Feride Nisametdin. Julkaisemista ovat tukeneet Kalevala Korun kulttuurisäätiä ja taiteen keskustoimikunta.

Kirjan hinta on 25 € + postituskulut; tilata voi osoitteesta: contact@yabalak.com tai Fazile Nasretdin, GSM 040-747 5054; Pykälistöntie 24, 04430 Järvenpää.


EMAIL | Copyright © 2006-2008 Yabalak | WEB www.yabalak.com